Fin og lærerik tur til ravinene

Fin og lærerik tur til ravinene

Publisert av Svein Olav Nymoen den 01.06.22.

Vidar Hansen meldte seg i forkant av turen som kjentmann og historieforteller. Han hadde med seg bikkja Sheila og en kamerat fra marinen, Kjetil Asak. I tillegg møtte Wenche og Svein Nymoen til denne spennende og fine turen, som på det djupeste er 80 meter lavere enn flystripa.

Bregneskogen bukket ærbødig for oss der vi gikk.
10. mai 1945 styrtet et fly med 20 personer ombord nede i ravinene. De 20 omkomne ble begravet like ved styrtstedet, og flyttet til Vestre gravlund i Oslo ei tid seinere. Stedet ble omgjort til minnelund, men etter hvert glemt. I 2005 ble det gjenfunnet etter at en historieinteressert kar hadde leita over en lang periode. Stedet ble gjenkjent grunnet vedkommendes kjennskap til historien og formasjoner på selve stedet.

Vrakrester etter flyet som styrtet 10. mai 1945.
De omkomne ble som nevnt begravd ved styrtstedet. Etter at de ble flyttet ble ikke gravene fylt igjen. Dermed var det mulig etter så mange år å fastslå det eksakte stedet. De 20 fårene i terrenget avslører tydelig den dag i dag hvordan gravene lå.

Minnetavle over de omkomne etter flystyrten.
Tilgangen til stedet er i dag tilrettelagt for besøkende med gode stier, og ved minnelunden er det opplysningstavler. I tillegg står et kors og en minnestein ved inngjerdingen som markerer området der de omkomne lå begravd.

Den dag i dag er det tydelige spor etter gravene.
Vår kjentmann Vidar Hansen, som er medlem av vår lokalforening, er selv med på å holde minnestedet i hevd. Han har smidd korset som står der, bygget gjerdet rundt gravstedet og holder vegetasjonen nede ved jevnlige besøk med gresstrimmer.

Vidar Hansen var kjentmann og historieforteller.
Turen ble ikke bare en tur - det ble en tur med innhold og litt tid til ettertanke om hvor godt vi som lever i dag har det.